Tiny house of mini casa: modern en duurzaam wonen in Spanje
Architecten zijn er dol op, progressieve burgers misschien nog meer en er is nu zelfs een tv-programma waarin teams proberen te winnen door het ontwerpen en vervaardigen van hun eigen exemplaar: tiny houses. In Spanje heten ze mini casas, maar daar gaat het iets minder snel met de trend. Toch is het interessant om te kijken of het mogelijk is om in Spanje in een mini casa te wonen.
Nog geen duidelijke regelgeving
Er zijn woninkjes met of zonder wielen, modulaire huisjes, lichte versies en ecologische tiny houses. Al die gegevens laten de harde schijf van de ambtelijke computer vooralsnog crashen. Is een tiny house met wielen bijvoorbeeld eigenlijk niet gewoon een caravan? Hoe zit dat met de verzekering? Kan men in de regelgeving een autoverzekering vergelijken met (of vervangen door) een opstalverzekering? Ondanks de wetenschap dat er al diverse bedrijven zijn die in Spanje tiny houses produceren, weet de overheid zich nog geen raad met de trend.
Spaanse tiny house-pioniers
Het zijn de regionale en/of gemeentelijke instanties die deze knopen door moeten hakken, maar dat biedt op de één of andere manier mogelijkheden voor aspirant-emigranten – het is goedbeschouwd niet onmogelijk. Architect Daniel Corbi van Microcasas denkt dat het een ouderwets Spaanse neiging is om te dromen van een grote woning, en wil huisjes van 40 vierkante meter of kleiner tot trend of zelfs norm verheffen. Ook de bedrijven Ábaton Arquitectura en Modulab timmeren aan de weg.
Duurzaam op allerlei fronten
Het is de combinatie van duurzaamheid (minder ruimte, minder bouwmateriaal, lager energieverbruik) en een warm land die het idee zo aantrekkelijk maakt. En: het is een stuk goedkoper allemaal, dus de wens om er een behoorlijke lap grond voor aan te schaffen is niet onrealistisch. Als daar ook nog een moestuin in aangelegd wordt, klinkt het als ultiem walhalla voor de tiny house-fan. Klein huisje, grote tuin, mooi weer, weinig kosten, zowel Spaanse burgers als immigranten zien het wel zitten, als we Corbi moeten geloven.
Proef op de som nemen
Zoals gezegd is het een kwestie van de proef op de som nemen: op zoek naar een lap grond, één van de genoemde bedrijven benaderen en tot slot de gemeentes in de favoriete regio aanschrijven. De ene keer zal het loket gesloten blijven, enkele pogingen later is er misschien een welwillende ambtenaar die de nieuwbakken bezitter van een mini casa hartelijk welkom in zijn dorp heet. Bovendien is er de ervaring – zo niet de hoop – dat veel landelijke dan wel regionale overheden vroeg of laat overstag gaan als het om duurzame initiatieven gaat. Daar is wonen in een tiny house een schoolvoorbeeld van.